Wednesday, January 30, 2013

crooked wave

On the authority of Abu Al-Abbas ‘Abdullah bin ‘Abbass (RA), who said: “One day I was behind the Prophet (SAW) [riding on the same mount] and he said to me: “Young man, I shall teach you some of words [of advice]: Be mindful of Allah, and Allah will protect you. Be mindful of Allah, and you will find Him in front of you. If you ask, ask of Allah; If you seek help, seek help of Allah. Know that if the Nation were to gather together to benefit you with anything, it would benefit you only with something that Allah had already prescribed for you, and that if they gather together to harm you with anything, they would harm you only with something Allah had already prescribed for you. The pens have been lifted and the pages have dried.” [at-Tirmidy]

Conservative posting sgtlah mencabar dn memenatkan, mental dn fizikal. and sgt2 bersyukur bila dh habis posting nih. struggle sgt nk cari patient, nk dpt patient, and roadblock bila nk wat patient... even dgn sume tu, alhamdulillah, dpt jgk habisknn quota utk composite and dpt patient utk end posting juge. alhamdulillah alhamdulillah alhamdulillah. tak boleh nak describe perasaan, hari end posting tu, punya lah nervous takut cikgu reject case yg dpt (tanya PG utk case tu) sbb simple sgt, tp alhamdulillah Allah mudahkan je, even baru initial caries, even takde adjacent tooth, and siap boleh fill dgn composite lagi (sepatutnya amalgam lah kan?) and habis je viva dgn cikgu, terasa sgt2 lah lega. hanya Allah yg tahu perasaan time tu. tak boleh henti senyum :D

harap2, at the end of the day, quota tu xde la strick sgt... and dia consider and kira extracted teeth jge.. bukan tanak buat patient, tp susah sgt nak cari patient... especially yg ada Class II. Allah, lembutkn hati dia pleaseee...

when the surrounding is unfavorable, He, Allah, is The One who help me and make this journey smooth (I'm not saying it is free of obstacle, but by Allah's grace, I can smile and deeply thankful, for everything). His love, His help, His power! may Allah make this coming 6 months a smooth sail.

Subhanallah Alhamdulillah Allahuakbar (:

Sunday, January 06, 2013

sakit rumah?

as I'm very very familiar with homesickness (LOL), I can conclude that the MAXIMUM homesickness occurs at two occasions :
1) the very moment when you arrive in the foreign country ie India
2 ) exam season

just my two cents (:

event 1
Me : kenapa ayah suka panggil picah 'hasqiyah'?
Picah : mana la picah tau
Me : la, kenapa lak picah tak tahu?
Picah : dah tak tahu, nak wat camne..
Me : kena la tahuuuu
Picah : nak wat camne.... cikgu tak ajar yg tu kat sekolah la..

event 2
mom : esok kambing tu masak lauk apa?
dad : kambing masak rossss
mom : sbbnya Taufiq kata kalau ada kambing golek, dia nak amik cuti esok
dad : kambing masak rossss. tapi kalau kambing tu jatuh atas tanah, ada la kambing golek!
me : erk!

event 3
Picah : nenek nenek si bongkok tiga, siang mengantuk malam berjaga, mencari cucu di mana ada, nenek ku kahwin dgn anak raja..
Sarah : anak gajah??!
Picah : anak raja la!
Me : nenek mana kahwin dgn anak gajah lak ni?!

event 4
Picah : Sarah, tadi ada nenek tu lalu depan tuuu
Sarah : nenek? nenek mana?
Me : Sarah tak tahu nenek mana?!
Sarah : nenek mana?
Me : nenek yang kahwin dgn anak gajah tu!

p/s bnyk lagi rasanya yg mahu diabadikan, tp sbb kepala cam pusing2, so tak berapa nak boleh recall.. next time perhaps..